Топ 10 факти за домашните миленичиња

Топ 10 факти за домашните миленичиња

2010
0
Сподели

Малечките кученца имаат 28 заби доколку возрасните имаат по 42.

Кученцата од расата на Далматинци се раѓаат чисто бели.Во текот на нивниот развиток тие ги развиваат своите места односно црните точки.

Кучињата имаат посебна мембрана (tapetum lucidum) која им овозможува да гледаат во ноќта.

Мачките можат да спијат од 16 до 18 часа дневно.

Мачките имаат повеќе од 100 различни вокални способности.

Кучињата имаат околу 1.700 ресички на јазикот за вкус.Додека луѓето имаат 9.000 а мачките имаат околу 473.

Сетилото за мирис кај кучињата е од 10.000-100.000 пати поостро за разлика од луѓето.

Потењето кај луѓето е изразено на секаде по телото додека кај кучињата само по нозите.

Мачките со еден скок можат да скокнат 5 пати повеќе од нивната висина.

Љубителите на мачки се нарекуваат Ailurophilia